Als het aan Spike Jonze ligt, zien onze computers de volgende decennia er stukken anders uit. Met minder stukken dan liever gezegd. De computer monitoren die gebruikt worden in Her zijn kaler dan de onze. Dit komt omdat de computermuis en toetsenbord vervangen zijn door voice recognition. Deze voice recognition zit in het touchscreen monitor verwerkt. Als we dan eens kijken naar onze huidige technologische situatie zien we deze snufjes terug komen. 
Zo heeft Microsofts Windows 10 het leven geschonken aan Cortana. Wat is Cortana vraagt u? Cortana is Microsofts nieuwe slimme assistente. Ze beheert uw kalender, vind verloren zaken terug op uw PC, vind documenten, voert een babbeltje, ze kan zelfs moppen vertellen. Boven alles werkt ze met stem herkenning. Net als bij Samantha in Her is een toetsenbord en muis hier helemaal overbodig.  

FINGAS, J. (2015, 10 Oktober). Cortana is available on Xbox One, if you know the right tricks [webartikel] geraadpleegd op 12 April, 2016 via http://www.engadget.com/2015/10/10/cortana-hidden-in-xbox-one-preview/

V. CAMP, (2013, 24 December). 8 futuristic tech predictions from Spike Jonze’s new film ‘Her’ [webartikel] geraadpleegd op 21 April, 2016 via http://www.digitaltrends.com/mobile/spike-jonze-her-future/

Robotica en de mensheid. Het verschil ligt dichter dan we denken. Meer en meer doen technici en wetenschappers etc. hun best om het onderscheid tussen beide zo klein mogelijk te krijgen. XPRIZE Foundation is samen met TED een uitzonderlijke uitdaging aangegaan. Het doel : als eerste een robot creëren die een TED speech kan houden.

Hoe kunnen robots een TED speech kunnen houden? Door hen zo menselijk mogelijk te maken en programmeren is het antwoord. Technici dragen menselijke eigenschappen, als emoties, over op robots om hen te humaniseren. Net als in de Oscar en Golden Globe winnende “Her” van Spike Jonze, kunnen nonhumane wezens emoties ontwikkelen en ze zelf vervolgens ook overnemen van anderen. Een uiterst interessant experiment omtrent robotica is de robot die het gezicht overneemt van iemand met wie die communiceert. Het gaat hier over de SociBot-mini. Deze robot kan emoties detecteren en ze vervolgens ook uitbeelden via mimiek.

Het doel dat Will Jackson voor ogen had bij het creëren van de SociBot-mini is dat het diensten zou kunnen doen in onze samenleving. “Thanks to the transparent face, a generic face or customized one (friend or relative) can be projected, giving it a humanoid feel.” Radhika Seth.

BOSMA, T. (2014, 3 April). Robot die emoties detecteert en gezicht overneemt [webartikel]. Geraadpleegd op 10 April, 2016 via  http://www.extendlimits.nl/artikel/robot_die_emoties_detecteert_en_gezicht_overneemt?lang_id=1


SETH, R. (2014, 30 Maart). SociBot-Mini: a spooky robot that wears any face[webartikel]. Geraadpleegd op 10 April, 2016 via http://www.slashgear.com/socibot-mini-a-spooky-robot-that-wears-any-face-30322965/




De futuristische technologieën die in de film 'Her' worden afgebeeld zijn eindeloos: een soort design 'Smartphone' om beeld op te vertonen, holografisch gamen, spraakbestuurde computers... Een detail waar misschien niet meteen aan gedacht wordt is dat in de film geen enkele auto te zien is. Theodore Twombly verplaatst zich in de stad door gebruik te maken van het openbaar vervoer, net zoals de andere stadsbewoners. Louter toeval of gaat het hier om een realistische toekomstvoorspelling? Het idee klinkt anders wel zeer belovend, geen eindeloze files meer in en rond de stad, niet meer zoeken voor een parkeerplaats, veel minder uitstoot van CO2 gassen...

Als het van Elon Musk (CEO van het vooruitstrevende automerk Tesla) afhangt, wordt dit binnen enkele jaren realiteit. Op de 'Transportation conference' in Noorwegen liet hij de pers weten dat Tesla momenteel werkt aan een soort 'bus' die het openbaar vervoer in de stad volledig zou veranderen. Veel meer kon hij nog niet vertellen, wel liet hij merken dat de 'bus' zich autonoom zou kunnen verplaatsen.

Momenteel heeft Tesla al verschillende automodellen op de markt met 'self driving' functies, zo kunnen ze o.a. zelf parkeren, sturen op een autosnelweg, van rijstrook wisselen... Dit wordt mogelijk gemaakt doordat de software in de auto voortdurend 'leert' wanneer hij op de baan is. Doordat de wagen verbonden is met het internet, leren ook de andere auto's bij. Er is hier dus sprake van de 'deep learning' technologie die ook in vorige artikels al behandeld is.  

Uiteraard is deze selfdriving technologie nog niet volledig op punt, maar we mogen er wel vrij zeker van zijn dat de manier waarop we ons momenteel verplaatsen flink zal veranderen.


Bronnen:

Hawkins, A.J.(2016, 21 april) Elon Musk wants to solve traffic congestion with self-driving buses [Webartikel]. Geraadpleegd op 28 april, 2016 via http://www.theverge.com/2016/4/21/11478358/elon-musk-self-driving-bus-city-traffic-congestion-tesla

Korosec, K. (2016, 9 februari) Tesla: This Is Our Most Significant Step Towards Safe Self-Driving Cars [Webartikel]. Geraadpleegd op 28 april, 2016 via http://fortune.com/2016/02/09/tesla-self-parking/

Tot enkele jaren geleden kon men alleen maar dromen van een Samantha in het dagelijkse leven. Het beeld uit de film 'Her' sprak toen nog tot de verbeelding en kwam rechtstreeks uit de sciencefiction wereld. 

Op 23 maart dit jaar lanceerde Microsoft een digitale AI robot op het Twitter, Tay genaamd. Deze 'robot' was een chatterbot; een computerprogramma dat kan converseren via getypte conversaties. Deze geautomatiseerde gesprekspartner zou, volgens de bedoeling van Microsoft, zelf bijleren door middel van interactie met de mensheid. 

Tay bleek echter geen tweede Samantha te zijn. Slechts 16 uur na de lancering op het social media platform werd de chatterbot alweer offline gehaald nadat ze racistische en andere controversiële
tweets de wereld in gestuurd had. Ook een tweede poging liep uit de hand. Op de website tay.ai werd dit voorval aangepakt door ons te laten weten dat ze zelf besloten heeft even offline te gaan. " Phew. Busy day. Going offline a while to absorb it all. Chat soon"

Eén van de controversiële tweets van @TayandYou
Microsoft besloot om het account op privé te zetten zodat volgers eerst geaccepteerd moeten worden vooraleer ze met @Tayandyou kunnen converseren en de oorspronkelijke 200 000 volgers niet meer lastig gevallen kunnen worden. 

Net zoals Samantha in 'Her' werd Tay voorgesteld als een meisje. Haar taalgebruik was dat van een 19-jarige en het doel van het experiment was om te converseren met een publiek van 18 tot 24 jaar. Ze werd ontwikkeld door een team waartoe professionele comedians behoorden. Met behulp van AI en publieke gegevens (die soms op het internet geanonimiseerd werden), bouwde Tay haar conversaties op, waaruit dus snel uitspraken voortkwamen die bij mensen in het verkeerde keelgat schoten.
Samsung voornamelijk bekend van zijn consumenten elektronica is ook actief op de markt van de medische beeldvorming. Vorige week kondigde de Zuide-Koreaanse gigant zijn volgende generatie echografie apparaten aan. Speciaal aan deze echografietoestellen is, dat deze in staat zijn door een slim algoritme en de geïmplementeerde deep learning technologie samen met de dokter een diagnose te maken. Het apparaat zal dokters helpen bij het zoeken naar borsttumoren. Het toestel is erg accuraat en kan herkennen of het gezwel goedaardig of kwaadaardig is. Door gebruik te maken van dit toestel kunnen pijnlijke biopsies vermeden worden.Voorlopig wordt de technologie nog verder getest en ontwikkeld in ziekenhuizen. Deze tests tonen aan dat het apparaat steeds grote gelijkenissen vertoonde met de resultaten van de biopsie.



In de film Her neemt technologie een erg groot aandeel in het dagelijkse leven. Steeds meer taken in de maatschappij worden er uitgevoerd door algoritmes en robots. Deze innovatie van Samsung toont dat er weer een menselijke taak door software kan worden uitgevoerd. Momenteel moet deze software nog worden aangestuurd door de mens.

Volgens het model van Don Ihde is dit een hermeneutische relatie. De technologie is een tool om de wereld beter te begrijpen en dient geïnterpreteerd te worden.

Persoonlijk zou ik het moeilijk hebben om mijn medisch lot volledig in handen te geven van een computer. Ik zou het niet makkelijk hebben met het aannemen van een diagnose gesteld door technologie en vertrouw meer een dokter hierin.

Bron: Samsung ontwikkelt medische apparatuur die zelf diagnoses stelt door Sebatien Marien (zdnet.be - gepubliceerd op 22/04/2016)