De ethische vragen hebben voor een deel te maken met politiek en een deel met privacy. Zo kan deze grote hoeveelheid data van patiënten medisch relevant zijn, maar het kan ook schade toebrengen als het verkeerd gebruikt wordt.
Wat de mensen vooral bang maakt is het idee dat we 'machines' aan het maken zijn die denken voor zichzelf en dan ook geheimen voor ons zouden hebben in hun eigen voordeel. Deze vragen gaan terug tot in het begin van AI research.
Zo heeft Weizenbaum in 1960 'chatbot Eliza' gecreëerd. Deze AI kon antwoorden op vooraf geprogrammeerde vragen. Eliza's laatste opvolger, 'the Worthy Stupid Robot Monk', zit in een boeddhistische tempel waar hij levensvragen probeert te beantwoorden door de vraag in te typen op een touchpad op zijn borst zoals, 'Wat is liefde?'. Omdat hij niet volledig voorspelbaar is, wordt dit gezien als een primitieve vorm van AI.
Hier zijn vragen bij te stellen. We behandelen deze computers als intelligent ook al weten we dat ze dat niet zijn. Maar we slagen er soms ook niet in om intelligentie te herkennen wanneer het wel bestaat. Een intelligent brein bestaat uit biljoenen neuronen die niet op zichzelf intelligent zijn. Delen ervan zijn menselijk. Delen ervan zullen altijd computersystemen blijven.
In de film Her vind ik dat ze geen vragen stellen bij AI Samantha. Ze laten uitschijnen dat ze wel degelijk ethische keuzes kan maken terwijl ik niet geloof dat dit ooit zal gebeuren. Computers blijven computers, hoe menselijk ook je ze laat lijken.
Bron 1: The Guardian. (2016, 8 mei). The Guardian view on artificial intelligence: look out, it's ahead of you. The Guardian. Geraadpleegd op 9 mei, 2016 viahttp://www.theguardian.com/commentisfree/2016/may/08/the-guardian-view-on-artificial-intelligence-look-out-its-ahead-of-you
Bron 2: Poynter R. (2016, 16 maart). AI will change your insight job more than you think [afbeelding]. Geraadpleegd op 9 mei, 2016 via http://www.greenbookblog.org/2016/03/16/ai-will-change-your-insight-job-more-than-you-think/
Het gevaar hiervan is dat mensen deze 'menselijke' computers wel ethisch willen behandelen en er ook emotioneel erg gehecht aan raken terwijl het helemaal geen levende wezens zijn. Mensen projecteren namelijk menselijke karakteristieken en intenties in de robots/AI's. In Japan gaat het zelfs al zo ver dat wanneer er een robot-hondje stukgaat, ze hier geen afstand van kunnen doen en hem willen laten begraven...
BeantwoordenVerwijderenDat is wat ik zei: dat wij robot's ethisch en intelligent behandelen, terwijl dat niet perse positief is. Computers blijven namelijk computers, hoe menselijk je zo ook probeert te maken. Computers gaan nooit op hetzelfde niveau als mensen komen te staan.
BeantwoordenVerwijderen