De voor- en nadelen van artificiële intelligentie en robots




Voordelen:



  • Machines kunnen enorme hoeveelheden informatie opnemen en begrijpen, op een manier die voor gewone mensen onmogelijk is.
  • Wanneer onze privacy gegarandeerd kon worden, zouden velen onder ons geen problemen hebben met een omgeving die zich aanpast aan wat we willen. 
  • Robots die bedoeld zijn voor het grote publiek worden zo gemaakt dat ze er zo aangenaam en ongevaarlijk mogelijk uitzien. 
  • Tegenwoordig zijn ze bezig met het ontwikkelen van robots die een hardware bezitten die menselijke emoties kan onderscheiden en begrijpen. 
  • Volgens Ryan Cato, professor aan de University of Washington, denkt dat we robots zullen accepteren in onze huizen, kantoren en auto's, omdat hun voordelen sterk zullen opwegen tegen de twijfels die we over ze hebben. 
  • De bedrijven achter 'virtual assistants' proberen om vooraf bedachte antwoorden zo veel mogelijk te vermijden en meer gebruik te maken van artificiële intelligentie. Dit wordt in de hand gewerkt door het toevoegen van meer data aan de 'neural networks', oftewel het artificiële computerbrein. Op die manier leren ze om meer natuurlijke conversaties te voeren. 
    • Bij de Loebner Prize, een soort Turing test, chat een jury tegelijk met een mens en een bot, om achteraf aan te moeten geven wie de bot was. Het doel is om 'virtual assistants' zo natuurlijk mogelijk te laten overkomen door het gebruik van AI.
  • AI zal in de toekomst werken in de Cloud en zo ook beter beschikbaar zijn voor professionals op alle domeinen. Bijvoorbeeld in de medische wereld, in de financiële sector, ...
  • Iedereen die een smartphone gebruikt, gebruikt ook al een soort van 'machine intelligence'. De mogelijkheid om een computer te laten werken met informatie die niet direct ingevoerd wordt is er dus al. 
    • 'Deep Belief' is een app die 'neural networks' gebruikt om te identificeren wat je met de camera hebt gefotografeerd. Deze app toont aan dat 'neural networks' kunnen gebruikt worden op onze huidige smartphones en er dus niet meteen een shift nodig is. Over een aantal jaar zal de artificiële intelligentie die gebruikt wordt op onze smartphones verbeterd zijn en de context begrijpen van wat je aan het doen bent. Op die manier kan AI ook beter helpen.
  • Door het combineren van computers met robots zullen mensen minder gevaarlijk werk moeten doen omdat robots dit van hen kunnen overnemen. Zo krijgen mensen meer tijd om met elkaar in interactie te treden op een manier die voor computers niet mogelijk is.
  • Machines en AI die creatiever worden zouden veel mogelijkheden kunnen bieden. Zo kunnen ze misschien met oplossingen komen voor het milieu die mensen zich niet kunnen voorstellen.
  • In de geschiedenis zien we dat technologie meer jobs heeft gecreëerd dan afgenomen.

Nadelen:


  • Er ontbreekt een uitgebreide regelgeving omtrent AI. Volgens Musk - één van de grootste investeerders in Vicarius, een bedrijf dat een computer wil ontwikkelen die kan denken zoals een persoon - is dit echter nodig om te voorkomen dat we iets doms doen. 
    • Ook is de regelgeving niet duidelijk bij arbeidsongevallen waar robots bij betrokken zijn omdat het dan niet duidelijk is of er  intenties waren. 
    • Vaak wordt er teruggegrepen naar de regels die de schrijver Isaac Asimov bedacht:
      1. Een robot mag geen mens verwonden of een mens toestaan om een ander schade toe te brengen.
      2. Een robot moet gehoorzamen aan de bevelen die mensen hem geven, behalve wanneer deze in conflict zijn met de eerste regel.
      3. Een robot moet zijn eigen bestaan beschermen, behalve wanneer hierdoor de eerste of tweede regel verbroken wordt.
  • Robots die voorzien zijn van computer-zicht en AI-systemen (deep learning, 'neural network'-systemen,...) zullen steeds meer het werk overnemen dat mensen nu doen.
  • Er wordt nog te weinig nagedacht over de echte noden en de werkelijke wereld waarin we nu leven.
  • Machines hebben geen bewustzijn of onafhankelijke gedachten. Ze kunnen zich ook niet afvragen wat ze doen en waarom ze het doen.
  • Elon Musk, Stephen Hawking en Steve Wozniak staan ook niet zo positief tegenover AI en deep-learning systemen etc. Ze investeren vooral in het onder controle houden van AI. Ze denken dat mensen in de toekomst niet veel meer zullen zijn dan een 'huisdier' voor de robots. Deze analogie is afkomstig van Jerry Kaplan die schreef over een zoo met mensen die onder het toezicht staat van 'synthetic intelligences'. Toch zal het volgens hen niet zo zijn dat wij hun slaafjes worden. We moeten het ons meer voorstellen alsof ze het er ons zo comfortabel maken dat het moeilijk is om de motivatie te vinden om er weg te gaan.
  • Filosoof Nick Bostrom is er van overtuigd dat we ervoor moeten zorgen dat elk super-intelligent AI systeem in de toekomst fundamenteel aan onze kant moet staan en moet weten wat onze normen en waarden zijn voordat het uit de hand loopt. Als we dit soort doelen niet stellen zullen de AI systemen op andere manieren dan die wat wij willen, hun opdrachten uitvoeren. 
"We may set the AI a goal to make humans smile and the super-intelligence may decide that the best way to do this would be to take control over the world and stick electrodes in the cheeks of all humans. Or we may set it a tough mathematical problem to solve and it may decide the most effective way to solve it is to transform the planet into a giant computer to increase its thinking power."
  • Mensen raken irrationeel gehecht aan machines. We hebben de natuurlijke neiging om menselijke eigenschappen toe te kennen aan alles en we reageren op levend-lijkende bewegingen. We projecteren intenties in dingen. Sociale robots doen onze bewegingen en geluiden na die wij daarna onbewust associëren met emoties en gevoelens.
  • Het menselijker maken van robots en artificiële intelligentie-systemen houdt meestal ook in dat er een geslacht wordt toegekend. Vaak zijn onderzoeksrobots en oorlogsrobots mannelijk en vrouwelijke robots zijn vaak aantrekkelijk en spelen eerder een rol in de diensten-industrie. Zij die de robots en AI systemen creëren moeten hier beter over nadenken en de stereotypes die er zijn niet nog meer versterken.
  • Het is nog steeds zeer gemakkelijk om te zien dat een virtual personal assistant geen mens is. Ze nemen vaak alles letterlijk en je kunt ze niet alles vragen. Ze zijn ook nog niet klaar voor gewone gesprekjes.
  • Relatief nieuw is het gebruik van gezichtsherkenning door de politie om mensen te kunnen identificeren. Het nadeel hiervan is dat de databases die ze gebruiken disproportioneel Afro Amerikaans zijn en software niet goed is in het onderscheiden van donkere gezichten. AI leert van voorbeelden waarop ze getraind is, dus als je ze niet de juiste variëteit aan gezichten laat zien kan ze ook niet goed identificeren.
  • AI maakt misschien ons leven beter, maar ze luisteren ook altijd passief mee en hebben een psychologische aanwezigheid. We zullen ons nooit meer alleen voelen en dat is nooit goed, spiritueel niet en psychologisch niet.
  • Het is ethisch niet juist om iets te maken dat op mensen lijkt. Alles wat we denken is ethisch gebaseerd rond het beschermen van mensen of dingen als mensen. Het is ook niet goed om 'bevriend' te worden met iemand die je kunt uitzetten. Het zijn geen mensen, maar als we ze zo gaan behandelen kan dit er zelfs toe leiden dat ze ooit rechten zouden krijgen. Robots die op mensen lijken zorgt voor verwarring en kan zelfs beïnvloeden hoe we elkaar behandelen.
Zoals we zien zijn veel van de nadelen eerder doemscenario's dan werkelijke problemen die er nu al zijn. 

Bronnen:
Arthur, C. (2015, 15 juni). Artificial intelligence: don't fear AI. It's already on your phone - and useful [webartikel]. Geraadpleegd op 10 mei, 2016 via https://www.theguardian.com/technology/2015/jun/15/artificial-intelligence-ai-smartphones-machine-learning

Arthur, C. (2015, 27 december). Robot panic peaked in 2015 - So where will AI go next? [webartikel]. Geraadpleegd op 10 mei, 2016 via https://www.theguardian.com/technology/2015/dec/27/love-robot-artificial-intelligence-elon-musk-stephen-hawking

Bowles, N. (2016, 8 april). 'I think my blackness is interfering': does facial recognition show racial bias? [webartikel]. Geraadpleegd op 11 mei, 2016 via
https://www.theguardian.com/technology/2016/apr/08/facial-recognition-technology-racial-bias-police

Chatfield, T. (2016, 18 maart). How much should we fear the rise of artificial intelligence? [opinie]. Geraadpleegd op 9 mei, 2016 via http://www.theguardian.com/commentisfree/2016/mar/18/artificial-intelligence-humans-computers

Gibbs, S. (2014, 27 oktober). Elon Musk: artificial intelligence is our biggest existential threat [webartikel]. Geraadpleegd op 10 mei, 2016 via https://www.theguardian.com/technology/2014/oct/27/elon-musk-artificial-intelligence-ai-biggest-existential-threat

Johnston, C. (2015, 28 januari). Artificial intelligence 'will not end human race' [webartikel]. Geraadpleegd op 11 mei, 2016 via https://www.theguardian.com/technology/2015/jan/28/artificial-intelligence-will-not-end-human-race

Meek, A. (2015, 24 juli). Connecting artificial intelligence with the internet of things [webartikel]. Geraadpleegd op 9 mei, 2016 via https://www.theguardian.com/technology/2015/jul/24/artificial-intelligence-internet-of-things

Morse, F. (2015, 16 september). Five questions we should ask ourselves before AI answers them for us [webartikel]. Geraadpleegd op 11 mei, 2016 via http://www.bbc.co.uk/newsbeat/article/34243898/five-questions-we-should-ask-ourselves-before-ai-answers-them-for-us

Schmidt, E. (2015, 12 september). Intelligent Machines: Making AI work in the real world [webartikel]. Geraadpleegd op 10 mei, 2016 via http://www.bbc.com/news/technology-34143171

Spring, A. (2016, 29 maart) Can machines come up with more creative solutions to our problems than we can? [webartikel]. Geraadpleegd op 10 mei, 2016 via http://www.theguardian.com/sustainable-business/2016/mar/29/can-machines-come-up-with-more-creative-solutions-to-our-problems-than-we-can

Wakefield, J. (2015, 28 september). Intelligent Machines: Do we really need to fear AI? [webartikel]. Geraadpleegd op 9 mei, 2016 via http://www.bbc.com/news/technology-32334568

Wakefield, J. (2015, 7 oktober). Intelligent Machines: Will we accept robot revolution? [webartikel]. Geraadpleegd op 9 mei, 2016 via http://www.bbc.com/news/technology-32334571

Wakefield, J. (2015, 7 oktober). Intelligent Machines: New York's super smart AI couple [webartikel]. Geraadpleegd op 9 mei, 2016 via http://www.bbc.com/news/technology-32334574



8 opmerkingen:

  1. 'Tegenwoordig zijn ze bezig met het ontwikkelen van robots die een hardware bezitten die menselijke emoties kan onderscheiden en begrijpen.' zie jij als een voordeel. Maar ik zie dit meer als een nadeel: dat de robot zich niet meer van de mens zal onderscheiden. Dat vind ik juist het gevaarlijke in de toekomst. Want als ze denken en emoties hebben zoals ons, dan kunnen ze ook alles realiseren wat wij al gedaan hebben in deze wereld. En dat is niet altijd goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk dat dit juist wel een voordeel is. Wanneer robots een emotionele intelligentie ontwikkelen kunnen ze beter inspelen op de noden van de mens. Ik denk hier dan aan robots in de zorgsector die nu geen pijn, verdriet, depressie... kunnen herkennen bij patiënten. Wanneer dit wel zo is zal het belang van robots steeds meer toenemen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het heeft inderdaad zijn voordelen, maar ze mogen niet gezien worden als mensen vind ik. Een computer blijft een computer, hoe menselijk je hem ook wilt maken.

      Verwijderen
    2. Ik ben het ook eens met Louise. Wanneer robots onderscheid kan maken tussen verschillende emoties, en hier ook uit kan leren, zal de samenwerking veel vlotter gaan. Acties en uitspraken die mensen ervaren als vervelend of kwetsend zal de robot vervolgens niet meer maken. Vooral bij sceptici zal dit een positief effect hebben volgens mij.

      Verwijderen
  3. Ik heb dit inderdaad bij de voordelen gezet om die reden die Louise hier aanhaalt. Hij zal beter weten wat hij moet doen als we verdrietig zijn of wanneer we net heel blij zijn. Hij zal ook leren wat we als prettig en onprettig aanvoelen en daardoor waarschijnlijk ethisch verantwoorder worden.
    Jou argument over dat robots niet te menselijk mogen worden staat inderdaad bij nadelen. Bij de voordelen staat ook niet dat de robots deze emoties zouden kunnen nabootsen, dat zou inderdaad mensen kunnen verwarren. Er staat enkel dat ze ze zouden kunnen onderscheiden en begrijpen. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben van mening dat het dringend tijd is om een internationaal orgaan te ontwikkelen die zorgt voor een globale standaard omtrent regelgeving en privacy voor internationale tech companies. Dit orgaan moet de belangen trachten te behartigen van iedere burger, overheid en bedrijf. Dit orgaan moet krachtige sancties kunnen uitwerken. Het probleem met internationale organen is dat deze vaak de technologische ontwikkeling maar achterna lopen. Ze zijn veel te log doordat er veel tegengestelde belangen spelen. Toch is de privacy en een code of conduct voor Robots, AI en tech-bedrijven erg belangrijk voor de verdere productie en ontwikkeling van toepassingen.

    BeantwoordenVerwijderen