Games zijn heel hard veranderd de laatste jaren. Eerst speelde men op een 2D scherm met joystick maar dat is nu veranderd. Het wordt steeds meer gesofisticeerd. Zo gaat PlayStation nog steeds werken met een handgestuurde controller maar de beweging van de spelers worden nu in 3D getoond met enorme precisie dankzijn de 'Eye' camera die geplaatst wordt naast het scherm. De 'Xbox Kinect' daarentegen is volledig handvrij en maakt gebruik van infrarood sensoren om elke beweging in het spel te detecteren. Deze beide systemen gaan nu ook gaan werken met microfoons om de stem van de speler in het spel te betrekken.
Molyneux ontwikkelde een demo voor 'Kinect' die ze 'Milo' en 'Kate' noemden. Milo is een virtuele jongen met wie spelers kunnen spelen door gewoon hun stem, gezichtsuitdrukking en lichaamstaal te gebruiken. Een artificieel intelligentiesysteem laat deze karakters woorden en acties leren van de spelers en leert hun emoties te interpreteren in hun stem. Ze kunnen zelfs de spelers herkennen vanaf ze voor het scherm gaan staan. Zo kunnen stilaan realistische relaties in games ontstaan, met de spelers die hun intelligente artificiële karakters moeten charmeren met hun stem, lichaamstaal enzovoort.
Onderzoekers uit Tokyo kwamen met het idee om via ultrasonische golven een gevoel van druk over te brengen waardoor de spelers het spel echt zouden kunnen 'voelen'. Maar voor men zover is wil men de spelers echt het spel laten kruipen door ervoor te zorgen dat ze zich overal in de ruimte vrij kunnen bewegen en als het ware echt om hoeken kunnen gluren en zo zich helemaal kunnen inleven in het spel en dit door een combinatie van bewegingscontrollers en 3D display technologie.
De volgende stap zou controle over de geest zijn. Hiervoor maken ze gebruik van de EEG, een monitor die hersengolven detecteert en zo proberen het spel te controleren via hun gedachten. Bijvoorbeeld 'NeuroSky' is zo een EEG headset. Een probleem hierbij is wel dat de tussenkomst van brein-computers in het verleden wel wat tijd vraagt om deze neuronen activiteit op te pikken. Maar bedrijven zoals 'NeuroSky' en zijn concurrent 'Emotiv' hebben dit opgelost met een speciaal algoritme dat patronen vindt in de activiteit van het brein. Dit is nu al op de markt te vinden.
De dag van vandaag is de echte wereld en de virtuele wereld nog moeilijk uit elkaar te houden. Want eens we in de game ervaring zitten, gaan we die nooit echt verlaten want de actie vindt plaats in onze woonkamer, op straat en op sociale netwerksites. En via het interconnectief web zitten al onze vrienden ook in die wereld.
Maar het heeft niet enkel met het gamen te maken. Men zou dit in de toekomst ook globaal willen doorvoeren op onder meer financiële diensten websites. Dit is nog maar het begin. De vraag is: Waar zal het eindigen?
Deze evolutie is al een tijdje bezig, zeg maar vanaf de jaren 2000. Maar de tijd staat niet stil. De virtuele wereld wordt steeds uitgebreid en dringt onze realiteit binnen. Aan de ene kant vind ik deze hyperrealistische games toch een gevaarlijk kantje hebben. Mensen zouden op den duur het verschil niet meer kennen of willen kennen tussen de virtuele wereld en de realiteit. Denk maar aan schietspelletjes die soms in het echt worden uitgevoerd. Aan de andere kant is het een fantastische uitvinding om eens helemaal te ontsnappen aan deze wereld.
In het begin van de film 'Her' wordt zo een 3D game gespeeld. De technologie om dit te kunnen is de dag van vandaag zeker mogelijk. Maar dit is nog niet in de huizen van mensen te vinden. Men is volop bezig met research. Wel is het al zo dat men kan gamen zonder controller te gebruiken, gebruik maakt van lichaamstaal, stem en gezichtsuitdrukking. Ik ben benieuwd wat de game sector ons nog zal brengen in de toekomst!
Bron 2: Youtube. (2014, 7 mei). Videogame scene from 'Her' movie HD [video]. Geraadpleegd op 18 april, 2016 via https://www.youtube.com/watch?v=Xr7aI0RqtXc
Ik heb onlangs een VR 3D game gespeeld. Naar mijn mening is de technologie nog niet klaar om helemaal door te dringen tot de huiskamer. Het is nog erg duur. De VR-Head set is lomp. Je hangt nog vast aan kabels. Ook denk ik dat het moeilijker gaat zijn om bijvoorbeeld samen met vrienden te gamen. Deze nieuwe vorm van gamen zuigt je helemaal op waardoor je omgeving weg valt.
BeantwoordenVerwijderenIk heb onlangs een VR 3D game gespeeld. Naar mijn mening is de technologie nog niet klaar om helemaal door te dringen tot de huiskamer. Het is nog erg duur. De VR-Head set is lomp. Je hangt nog vast aan kabels. Ook denk ik dat het moeilijker gaat zijn om bijvoorbeeld samen met vrienden te gamen. Deze nieuwe vorm van gamen zuigt je helemaal op waardoor je omgeving weg valt.
BeantwoordenVerwijderenWas het een leuke ervaring? En inderdaad, het is nog lomp de dag van vandaag.. Maar stel je voor dat het zou kunnen zoals in het videofragment? En waarom zou je het niet met meerdere mensen kunnen spelen? Ik dacht juist dat dat leuker ging zijn om samen met anderen opgeslorpt te worden in een virtuele wereld. Denk maar aan zo'n oorlogsspelen?
Verwijderen