Gamen zonder handen is de toekomst. Net als Theodore in Her is ook vandaag de dag virtuele spelletjes spelen zonder het gebruik van handen mogelijk. Dit is allemaal mogelijk gemaakt door de nieuwe GT72S Tobii. Bij dit nieuwe GT72S Tobii model game je niet door het gebruik van een console in de handen, maar door middel van je ogen. Met get oogblik bestuur je een computer. Het is nog een zeer beperkt model in de productie aangezien de eerste computers nog maar van dit jaar op de markt gebracht werden. Met als gevolg dat ook de ondersteunende games nog beperkt zijn. Of dit model gaat aanslaan of niet is een kwestie van het tijd geven.
Bron: http://nl.hardware.info/nieuws/46543/ces-gamen-zonder-handen-met-msi-gt72s-tobii

Het is een steeds vaker voorkomend fenomeen. Robots die jobs inpikken in bepaalde sectoren. In de film “Her” van Spike Jonze heeft operating systeem Samantha de job van een assistent ingepikt. Als eerder vermeld komt dit steeds vaker voor. Dit fenomeen is al langer het geval in de fabriekssector. Dit heet automatisering. Denk maar aan de lopende band. Nu is dit ook steeds meer het geval in andere sectoren. Zo staat de technologie van vandaag de dag al zo ver dat robots zelfs stoelen kunnen aanschuiven en wijn kunnen inschenken. Hampshire-hotel heeft sinds april dit jaar echte robots in dienst genomen. Het robotje van amper 57 centimeter kan alles wat de hotel directeur hem aanleert aldus hoteldirecteur Etienne Verkerk. Hij kan gebruikt worden bij het antwoorden op vragen van de hotelgasten aangezien het robotje zo gemaakt is dat het kan reageren op spraakcommando’s. Verder kan het ook ingezet worden in de zakelijke wereld. Het kan vergaderingen begeleiden en presentaties geven.
Bron: http://www.missethoreca.nl/restaurant/artikel/2016/5/is-uw-gast-klaar-voor-de-robot-101235772

Met een 'Dash Button' kan je in één klik dingen bestellen via Amazon. De bedoeling is dat je ze plaatst op de plek waar je deze producten bewaart. Dus bijvoorbeeld ééntje bij het toiletpapier, ééntje bij de dierenvoeding, ééntje bij de koffie,... Wanneer het product op is hoef je enkel op het knopje te drukken om het opnieuw te bestellen. Natuurlijk moet de 'Dash Button' wel geconnecteerd zijn aan het internet. Het voordeel is dat je niet het huis hoeft te verlaten om naar de winkel te gaan, en ook niet hoeft te browsen op het internet. Deze zijn nu al ongeveer een jaar op de markt voor $5. 



Het probleem met deze knopjes is dat het er te veel zijn. Daarom hebben ze nu een nieuwe multifunctionele 'Dash Button' die je kunt programmeren om te doen wat je maar wilt. Deze zou werken met het Internet of Things en je zou er dus ook veel meer mee kunnen doen dan enkel dingen bestellen. Je zou er bijvoorbeeld ook de garagedeur mee kunnen openen, een taxi kunnen bestellen, maar ook andere dingen die geconnecteerd zijn aan het internet en apps zou je ermee kunnen bedienen. De naam van deze nieuwe button is: 'AWS IoT Button' (Amazon Web Services Internet of Things Button). Hij kost $19,95, maar is in één dag al volledig uitverkocht. Dus als je hem graag zou willen hebben, moet je nog even wachten.


Bronnen:
Beck, K. (2016, 14 mei). Amazon's custamizable Dash Button sold out in a day [webartikel]. Geraadpleegd op 15 mei, 2016 via http://mashable.com/2016/05/13/amazon-dash-custom/#_hDJzjDbPSqY

Finley, K. (2016, 13 mei). Press Amazon's IRL Button to call a cab, brew coffee, or whatever [webartikel]. Geraadpleegd op 15 mei, 2016 via http://www.wired.com/2016/05/aws-iot-dash/

Garun, N. (2016, 14 mei). Amazon finally has a Dash button you can program to do whatever [webartikel]. Geraadpleegd op 15 mei, 2016 via http://thenextweb.com/gadgets/2016/05/13/amazon-finally-dash-button-can-program-whatever/

Miller, P. (2016, 13 mei). Amazon releases programmable Dash button, but not the one we wanted [webartikel]. Geraadpleegd op 15 mei, 2016 viahttp://www.theverge.com/circuitbreaker/2016/5/13/11673876/amazon-programmable-dash-button-aws-iot

Nest Labs, de producenten van de smart thermostaat en smart home applicatie, stellen hun codes nu open voor third-party developers. Dit wil zeggen dat bedrijven de code die gebruikt wordt in Nest kunnen kopen. Hierdoor moeten ze niet compleet vanaf nul beginnen. Nest Labs wil hiermee de positie van hun technologie versterken tegenover de concurrentie. Andere gelijkaardige technologieën als ZigBee en Apple Homekit kunnen hierdoor een achterstand krijgen. Dit nieuws is het eerste wat we horen van het bedrijf nadat het aankondigde dat ze Revolv, de hub voor vele smart home apparaten, niet langer gingen ondersteunen.

Concurrentie in deze industrie is vooral gebaseerd op compatibiliteit. Wanneer je product niet kan communiceren met producten van andere merken is het zeer moeilijk om te groeien. Indien Apple beslist dat je Nest niet meer kan beheren vanop je iPhone of iPad is de kans groot dat Nest het moeilijk krijgt. Door je codes open te stellen voor verkoop en third-party beheer verspreid je dit risico. Meer bedrijven baseren zich op je codes, en worden er dus afhankelijk van. Meer macht voor Nest Labs dus.

In Her zien we dat Samantha alles kan beheren in Theodore's appartement. Nest kan de temperatuur beheren maar werkt ook samen met Nest Labs' rookdetector en camera's. Het leert van je gewoontes en past zich aan aan jou schema. Net zoals Samantha leert nest je kennen, het weet wanneer je nood hebt aan warmte en wanneer je weg bent.

De mogelijkheden van Nest zullen in de volgende jaren enorm groeien. Nu andere bedrijven zich ook kunnen linken aan de Nest thermostaat is de vooruitgang niet meer beperkt tot wat Nest Labs wil doen. In het artikel worden reeds andere mogelijke toepassingen vermeld zoals het openen van de garagepoort. 

Bron: http://mashable.com/2016/05/11/nest-thread-open-source/?utm_cid=mash-prod-nav-sub-st#4TcHEhPs0Oq2



Google is momenteel bezig met een directe concurrent te ontwikkelen voor Amazons' 'Echo' (De voice recognition speaker die luistert naar de naam Alexa).
De personal digital assistant zal zo ook gericht zijn op het gebruik in huis en op kantoor en krijgt de naam 'Chirp'. Het toestel zal gebruik maken van de 'Google Now' voice assistant technology.

Dit is een goed voorbeeld van hoe concurrentie in de technologiewereld innovatie bevordert. Amazons' 'Echo' is al een groot succes, er werden al 3 miljoen exemplaren verkocht. Andere techbedrijven zullen er dan ook alles aan doen om met een beter, sneller, kwaliteitsvol, goedkoop... alternatief te komen. 
Hier denk ik ook aan Windows' 'Cortona', Apple's 'Siri' en 'Viv'.

Al deze personal digital assistants maken gebruik van artificial intelligence om de vragen van de gebruiker correct te kunnen beantwoorden. 'Alexa' en 'Chirp' zijn echter veel meer gericht op thuisgebruik, 'Cortona', 'Siri' en 'Viv' worden gebruikt via een smartphone en zijn dus meer gericht op gebruik voor onderweg. 

Bron: 
Jones, D. (2016, 13 mei) Google's Chirp May Try to Drown Out Amazon's Echo [Webartikel]. Geraadpleegd op 15 mei 2016 via http://www.technewsworld.com/story/Googles-Chirp-May-Try-to-Drown-Out-Amazons-Echo-83504.html


Google heeft sinds kort een nieuw patent erbij. Het betreft een technologie die in de oogbal wordt geïnjecteerd. Dit mini-computertje zou het zicht verbeteren, maar ook een radio en opslagruimte bevatten.



Volgens mij zal het nog erg lang duren voordat deze technologie realiteit wordt, maar het patent toont aan dat we er zelfs aan denken om computertjes in te brengen in het lichaam. Hun eerder patent uit 2014: de smart contact lens, lijkt mij geloofwaardiger. Deze zou werken op zonne-energie, gelinkt worden aan je smartphone en computer, sensors bevatten die data verzamelen over je omgeving, zien waarvoor je allergisch bent en andere biologische zaken over de drager bijhouden.

We merken dus dat we steeds meer willen gaan naar technologie die we niet meer zo sterk zien in het dagelijks leven. We willen ze incorporeren in andere zaken, waardoor het niet meer opvalt dat er een technologie aanwezig is. We kunnen hierbij denken aan draadloze oortjes, brillen, horloges, lenzen...

Bronnen:
Griffin, A. (2016, 30 april). Google patents computer that can be injected directly into the eyeball [webartikel]. Geraadpleegd op 14 mei, 2016 via http://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news/google-patents-computer-that-can-be-injected-directly-into-the-eyeball-a7007906.html

Hayward, B. (2016, 01 mei). Google Patents New Tech That Gives You Super Powers [webartikel]. Geraadpleegd op 14 mei, 2016 via http://www.unilad.co.uk/news/google-patents-new-tech-that-gives-you-super-powers/

Muoio, D. (2016, 28 april). Google wants to create bionic eyes [webartikel]. Geraadpleegd op 14 mei, 2016 via http://uk.businessinsider.com/google-awarded-patent-for-electronic-contact-lens-2016-4

Thompson, C. (2015, 17 oktober). Google has an idea to make a smart contact lens that runs on solar power [webartikel]. Geraadpleegd op 14 mei, 2016 viahttp://www.techinsider.io/google-awarded-patent-for-solar-powered-contact-lens-2015-10

In 2013 kwam Elon Musk (CEO van Tesla) met het idee van een Hyperloop: een hogesnelheidsbuis waarin passagiers zich in een halfuurtje van Los Angeles naar San Francisco zouden kunnen verplaatsen aan een topsnelheid van 1.200 kilometer per uur. Zelf omschreef hij het als "een kruising tussen een airhockeytafel, een railgun en een concorde". Elon Musk gaf de schetsen en plannen van zijn idee volledig vrij zodat andere bedrijven hier ook aan zouden kunnen werken. Zo ontstond 'Hyperloop One'. Dit bedrijf heeft zich volledig op het hyperloop concept gericht en deed op 11 mei 2016 zijn eerste testrit in Nevada.
Deze testrit is zeer goed verlopen, al staan ze nog veraf van een afgewerkt product. Wel was er een grote interesse van investeerders uit verschillende landen. In totaal verzamelden ze 80 miljoen dollar voor de 2e ontwikkelingsfasen.  


Opnieuw zien we hier dat Elon Musk de aanzet heeft gegeven tot een nieuwe manier van openbaar vervoer. Deze keer pakt hij het 'probleem' aan dat reizen naar verschillende landen, steden... erg veel tijd in beslag neemt. In een vorige blogpost beschreef ik zijn plannen om het fileprobleem in de stad op te lossen met een soort zelfrijdende bus.


Bronnen:

Feys, S. (2016, 11 mei). De ongelofelijke Hyperloop-droom van Elon Musk komt weer wat dichterbij [Webartikel]. Geraadpleegd op 14 mei, 2016 via http://www.demorgen.be/technologie/de-ongelofelijke-hyperloop-droom-van-elon-musk-komt-weer-wat-dichterbij-b715b898/

Woolf, N. (2016, 12 mei). hyperloop supersonic train test propulsion system [Webartikel]. Geraadpleegd op 14 mei, 2016 via https://www.theguardian.com/technology/2016/may/11/hyperloop-supersonic-train-test-propulsion-system


In de film 'Her' zagen we voorbeelden van Internet of Things, voorwerpen met een ingebed systeem waardoor deze zich 'slim' kunnen gedragen. Internet of Things en AI zijn de toekomst, horen we tegenwoordig steeds vaker. Maar er zit misschien nog een kink in de kabel.

In New York werd op de Disrupt conferentie van TechCrunch een debat gehouden over technologische vernieuwingen. Zo kwam ook het Internet of Things aan bod. Door het ingebed systeem waardoor verschillende voorwerpen contact maken met het internet, wordt er enorm veel data verzameld. "De beste manier van beveiliging is om geen data te verzamelen.", zegt Nate Cardozo, advocaat bij de Electronic Frontier Foundation, een non-profitorganisatie die zich inzet voor privacy en vrije meningsuiting online.

Eerder dit jaar voorspelde onderzoeksbureau Gartner dat binnen 4 jaar 25% van de cyber aanvallen zullen gebeuren via het Internet of Things. Dat komt omdat er nog niet genoeg budget voorhanden is voor IT beveiliging. Gartner ziet een mogelijke oplossing bij de leveranciers van beveiligingsoplossingen. Zij moeten dringend met bruikbare beveiligingsmaatregelen komen voor het IoT. Deze beveiliging zal komen via de cloud.

Nate Cardozo wil dat bedrijven  hulp vragen aan professionelen, specialisten in online beveiliging om zich te beschermen tegen mogelijke aanvallen van hackers.

Bronnen:


Gezichtsherkenning is een technologie die een grote vooruitgang kan zijn bij het beveiligen van je apparaten. Zo kunnen wachtwoorden overbodig worden wanneer je smartphone alleen opent wanneer het jou herkent. Ook je foto's ordenen kan tegenwoordig al zonder problemen via Google Photos. Personen en plaatsen worden herkend en gegroepeerd zodat het makkelijk is om door je overvloed aan beelden te zoeken.

Findface is een relatief nieuwe website die ervoor zorgt dat je eender wie kan zoeken aan de hand van een foto. De website zoekt doorheen de miljoenen profielen van een sociale netwerk om zo de persoon op de foto te linken aan een profiel. Je kan zo contact opnemen met mensen waarvan je enkel een foto hebt. Momenteel werkt de gezichtsherkenning enkel bij het Russisch equivalent van Facebook genaamd VKontakte, maar in de toekomst proberen ze om ook andere netwerken in de database op te nemen.
In een recent artikel van De Standaard komt echter een duistere kant van deze technologie naar boven. De gezichtsherkenning wordt door enkelen misbruikt om vrouwen die in de adult entertainment industrie werken of werkten te linken aan hun private profielen. Op deze manier worden ze gecontacteerd en lastig gevallen.

Gezichtsherkenning is een technologie waarover ik mijn twijfels over heb. Op het eerste zicht is het enorm handig. Een foto van een vriend terugvinden was nog nooit zo gemakkelijk. Maar wanneer het gaat over Facebook profielen en willekeurige foto's, dan overschrijdt het voor mij een lijn. Binnenkort kunnen mensen iedere foto waar we ooit op stonden, vrijwillig of niet, bekijken. Alle vakantiefoto's van andere mensen waar je in de achtergrond staat kunnen dan gevonden worden. Hoe we dit kunnen begeleiden van een legaal standpunt weet ik niet maar er moet zeker en vast onderzoek naar gedaan worden.

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20160511_02284570


Deense wetenschappers testten de mogelijkheden van robots en mensen en concludeerden dat de mens nog steeds robots overklast wanneer het op problem solving aankomt. Deze ontdekking werd gedaan door het spelen van online games. 


Het idee ontstond toen een onderzoeker moeilijkheden had bij het bouwen van een quantum computer en besloot zich te laten helpen door gamers online. Op het platform Quantum Moves konden gamers ingewikkelde problemen oplossen waardoor ze een oplossing vonden voor de optimalisatie voor de werking van de computer. Zo vonden ze een manier om de 'quantum speed limit' te breken. Hoe zo'n online spel er uit zag zie je in de video hiernaast.


De beste oplossingen die bekomen waren werden ingebracht in de quantum computer en werden als startmodus gebruikt. Wat blijkt? Dankzij de hulp van menselijke intuïtie konden de computers tot betere resultaten komen. 

Uit dit experiment zou men dus kunnen concluderen dat een menselijke manier van denken praktischer is dan die van een computer, aangezien wij wél het vermogen hebben om irrelevante informatie te negeren. Computers daarentegen zijn geprogrammeerd om met elk klein detail rekening te houden waardoor het proces van problem solving meer tijd in beslag neemt.

Bronnen:
https://www.scienceathome.org/
http://gizmodo.com/humans-can-still-do-one-thing-better-than-ai-1769765215



Voordelen:



  • Machines kunnen enorme hoeveelheden informatie opnemen en begrijpen, op een manier die voor gewone mensen onmogelijk is.
  • Wanneer onze privacy gegarandeerd kon worden, zouden velen onder ons geen problemen hebben met een omgeving die zich aanpast aan wat we willen. 
  • Robots die bedoeld zijn voor het grote publiek worden zo gemaakt dat ze er zo aangenaam en ongevaarlijk mogelijk uitzien. 
  • Tegenwoordig zijn ze bezig met het ontwikkelen van robots die een hardware bezitten die menselijke emoties kan onderscheiden en begrijpen. 
  • Volgens Ryan Cato, professor aan de University of Washington, denkt dat we robots zullen accepteren in onze huizen, kantoren en auto's, omdat hun voordelen sterk zullen opwegen tegen de twijfels die we over ze hebben. 
  • De bedrijven achter 'virtual assistants' proberen om vooraf bedachte antwoorden zo veel mogelijk te vermijden en meer gebruik te maken van artificiële intelligentie. Dit wordt in de hand gewerkt door het toevoegen van meer data aan de 'neural networks', oftewel het artificiële computerbrein. Op die manier leren ze om meer natuurlijke conversaties te voeren. 
    • Bij de Loebner Prize, een soort Turing test, chat een jury tegelijk met een mens en een bot, om achteraf aan te moeten geven wie de bot was. Het doel is om 'virtual assistants' zo natuurlijk mogelijk te laten overkomen door het gebruik van AI.
  • AI zal in de toekomst werken in de Cloud en zo ook beter beschikbaar zijn voor professionals op alle domeinen. Bijvoorbeeld in de medische wereld, in de financiële sector, ...
  • Iedereen die een smartphone gebruikt, gebruikt ook al een soort van 'machine intelligence'. De mogelijkheid om een computer te laten werken met informatie die niet direct ingevoerd wordt is er dus al. 
    • 'Deep Belief' is een app die 'neural networks' gebruikt om te identificeren wat je met de camera hebt gefotografeerd. Deze app toont aan dat 'neural networks' kunnen gebruikt worden op onze huidige smartphones en er dus niet meteen een shift nodig is. Over een aantal jaar zal de artificiële intelligentie die gebruikt wordt op onze smartphones verbeterd zijn en de context begrijpen van wat je aan het doen bent. Op die manier kan AI ook beter helpen.
  • Door het combineren van computers met robots zullen mensen minder gevaarlijk werk moeten doen omdat robots dit van hen kunnen overnemen. Zo krijgen mensen meer tijd om met elkaar in interactie te treden op een manier die voor computers niet mogelijk is.
  • Machines en AI die creatiever worden zouden veel mogelijkheden kunnen bieden. Zo kunnen ze misschien met oplossingen komen voor het milieu die mensen zich niet kunnen voorstellen.
  • In de geschiedenis zien we dat technologie meer jobs heeft gecreëerd dan afgenomen.

Nadelen:


  • Er ontbreekt een uitgebreide regelgeving omtrent AI. Volgens Musk - één van de grootste investeerders in Vicarius, een bedrijf dat een computer wil ontwikkelen die kan denken zoals een persoon - is dit echter nodig om te voorkomen dat we iets doms doen. 
    • Ook is de regelgeving niet duidelijk bij arbeidsongevallen waar robots bij betrokken zijn omdat het dan niet duidelijk is of er  intenties waren. 
    • Vaak wordt er teruggegrepen naar de regels die de schrijver Isaac Asimov bedacht:
      1. Een robot mag geen mens verwonden of een mens toestaan om een ander schade toe te brengen.
      2. Een robot moet gehoorzamen aan de bevelen die mensen hem geven, behalve wanneer deze in conflict zijn met de eerste regel.
      3. Een robot moet zijn eigen bestaan beschermen, behalve wanneer hierdoor de eerste of tweede regel verbroken wordt.
  • Robots die voorzien zijn van computer-zicht en AI-systemen (deep learning, 'neural network'-systemen,...) zullen steeds meer het werk overnemen dat mensen nu doen.
  • Er wordt nog te weinig nagedacht over de echte noden en de werkelijke wereld waarin we nu leven.
  • Machines hebben geen bewustzijn of onafhankelijke gedachten. Ze kunnen zich ook niet afvragen wat ze doen en waarom ze het doen.
  • Elon Musk, Stephen Hawking en Steve Wozniak staan ook niet zo positief tegenover AI en deep-learning systemen etc. Ze investeren vooral in het onder controle houden van AI. Ze denken dat mensen in de toekomst niet veel meer zullen zijn dan een 'huisdier' voor de robots. Deze analogie is afkomstig van Jerry Kaplan die schreef over een zoo met mensen die onder het toezicht staat van 'synthetic intelligences'. Toch zal het volgens hen niet zo zijn dat wij hun slaafjes worden. We moeten het ons meer voorstellen alsof ze het er ons zo comfortabel maken dat het moeilijk is om de motivatie te vinden om er weg te gaan.
  • Filosoof Nick Bostrom is er van overtuigd dat we ervoor moeten zorgen dat elk super-intelligent AI systeem in de toekomst fundamenteel aan onze kant moet staan en moet weten wat onze normen en waarden zijn voordat het uit de hand loopt. Als we dit soort doelen niet stellen zullen de AI systemen op andere manieren dan die wat wij willen, hun opdrachten uitvoeren. 
"We may set the AI a goal to make humans smile and the super-intelligence may decide that the best way to do this would be to take control over the world and stick electrodes in the cheeks of all humans. Or we may set it a tough mathematical problem to solve and it may decide the most effective way to solve it is to transform the planet into a giant computer to increase its thinking power."
  • Mensen raken irrationeel gehecht aan machines. We hebben de natuurlijke neiging om menselijke eigenschappen toe te kennen aan alles en we reageren op levend-lijkende bewegingen. We projecteren intenties in dingen. Sociale robots doen onze bewegingen en geluiden na die wij daarna onbewust associëren met emoties en gevoelens.
  • Het menselijker maken van robots en artificiële intelligentie-systemen houdt meestal ook in dat er een geslacht wordt toegekend. Vaak zijn onderzoeksrobots en oorlogsrobots mannelijk en vrouwelijke robots zijn vaak aantrekkelijk en spelen eerder een rol in de diensten-industrie. Zij die de robots en AI systemen creëren moeten hier beter over nadenken en de stereotypes die er zijn niet nog meer versterken.
  • Het is nog steeds zeer gemakkelijk om te zien dat een virtual personal assistant geen mens is. Ze nemen vaak alles letterlijk en je kunt ze niet alles vragen. Ze zijn ook nog niet klaar voor gewone gesprekjes.
  • Relatief nieuw is het gebruik van gezichtsherkenning door de politie om mensen te kunnen identificeren. Het nadeel hiervan is dat de databases die ze gebruiken disproportioneel Afro Amerikaans zijn en software niet goed is in het onderscheiden van donkere gezichten. AI leert van voorbeelden waarop ze getraind is, dus als je ze niet de juiste variëteit aan gezichten laat zien kan ze ook niet goed identificeren.
  • AI maakt misschien ons leven beter, maar ze luisteren ook altijd passief mee en hebben een psychologische aanwezigheid. We zullen ons nooit meer alleen voelen en dat is nooit goed, spiritueel niet en psychologisch niet.
  • Het is ethisch niet juist om iets te maken dat op mensen lijkt. Alles wat we denken is ethisch gebaseerd rond het beschermen van mensen of dingen als mensen. Het is ook niet goed om 'bevriend' te worden met iemand die je kunt uitzetten. Het zijn geen mensen, maar als we ze zo gaan behandelen kan dit er zelfs toe leiden dat ze ooit rechten zouden krijgen. Robots die op mensen lijken zorgt voor verwarring en kan zelfs beïnvloeden hoe we elkaar behandelen.
Zoals we zien zijn veel van de nadelen eerder doemscenario's dan werkelijke problemen die er nu al zijn. 

Bronnen:
Arthur, C. (2015, 15 juni). Artificial intelligence: don't fear AI. It's already on your phone - and useful [webartikel]. Geraadpleegd op 10 mei, 2016 via https://www.theguardian.com/technology/2015/jun/15/artificial-intelligence-ai-smartphones-machine-learning

Arthur, C. (2015, 27 december). Robot panic peaked in 2015 - So where will AI go next? [webartikel]. Geraadpleegd op 10 mei, 2016 via https://www.theguardian.com/technology/2015/dec/27/love-robot-artificial-intelligence-elon-musk-stephen-hawking

Bowles, N. (2016, 8 april). 'I think my blackness is interfering': does facial recognition show racial bias? [webartikel]. Geraadpleegd op 11 mei, 2016 via
https://www.theguardian.com/technology/2016/apr/08/facial-recognition-technology-racial-bias-police

Chatfield, T. (2016, 18 maart). How much should we fear the rise of artificial intelligence? [opinie]. Geraadpleegd op 9 mei, 2016 via http://www.theguardian.com/commentisfree/2016/mar/18/artificial-intelligence-humans-computers

Gibbs, S. (2014, 27 oktober). Elon Musk: artificial intelligence is our biggest existential threat [webartikel]. Geraadpleegd op 10 mei, 2016 via https://www.theguardian.com/technology/2014/oct/27/elon-musk-artificial-intelligence-ai-biggest-existential-threat

Johnston, C. (2015, 28 januari). Artificial intelligence 'will not end human race' [webartikel]. Geraadpleegd op 11 mei, 2016 via https://www.theguardian.com/technology/2015/jan/28/artificial-intelligence-will-not-end-human-race

Meek, A. (2015, 24 juli). Connecting artificial intelligence with the internet of things [webartikel]. Geraadpleegd op 9 mei, 2016 via https://www.theguardian.com/technology/2015/jul/24/artificial-intelligence-internet-of-things

Morse, F. (2015, 16 september). Five questions we should ask ourselves before AI answers them for us [webartikel]. Geraadpleegd op 11 mei, 2016 via http://www.bbc.co.uk/newsbeat/article/34243898/five-questions-we-should-ask-ourselves-before-ai-answers-them-for-us

Schmidt, E. (2015, 12 september). Intelligent Machines: Making AI work in the real world [webartikel]. Geraadpleegd op 10 mei, 2016 via http://www.bbc.com/news/technology-34143171

Spring, A. (2016, 29 maart) Can machines come up with more creative solutions to our problems than we can? [webartikel]. Geraadpleegd op 10 mei, 2016 via http://www.theguardian.com/sustainable-business/2016/mar/29/can-machines-come-up-with-more-creative-solutions-to-our-problems-than-we-can

Wakefield, J. (2015, 28 september). Intelligent Machines: Do we really need to fear AI? [webartikel]. Geraadpleegd op 9 mei, 2016 via http://www.bbc.com/news/technology-32334568

Wakefield, J. (2015, 7 oktober). Intelligent Machines: Will we accept robot revolution? [webartikel]. Geraadpleegd op 9 mei, 2016 via http://www.bbc.com/news/technology-32334571

Wakefield, J. (2015, 7 oktober). Intelligent Machines: New York's super smart AI couple [webartikel]. Geraadpleegd op 9 mei, 2016 via http://www.bbc.com/news/technology-32334574



De laatste decenia is de technologie omtrent computers in sneltempo geëvolueerd. Zo zijn smartphones sinds enkele jaren niet meer uit onze levens te denken. Maar technologische ontwikkelingen zijn nog niet aan hun eindpunt gekomen. Volgens Sundar Pichai, CEO van Google, zullen binnenkort apps een verouderd gebruik worden. De toekomst van de technologie ligt nu bij de virtual reality en personal assistants. 

Sundar Pichai vertelt in zijn nieuwsbrief over de toekomstvisie van Google.
De computer moet een hulp worden voor de mens in het dagelijkse leven. Het vervult de functie van een persoonlijke assistent. De bedoeling hiervan is dat een computer, nu niet meer in de vorm van een device, leert tijdens het gebruik. Het leert bij door middel van de ervaringen en wordt op die manier steeds slimmer. Ervaring en 'leerstof' wordt vergaard in de cloud. De cloud heeft een zeer grote opslaan capaciteit waardoor dit mogelijk wordt.

Google is veel meer dan de zoekmachine waarmee het allemaal begonnen is. Het bedrijf richt zich nu op artificiële intelligentie. Dit betekent dat ze meer willen betekenen voor hun gebruikers dan en hulp bij het opzoeken van dingen. Google moet zelf persoonlijke voorkeuren en behoeften kunnen begrijpen om dan informatie aan te bieden die op jou zijn afgestemd. Bij het zoeken naar nuttige content moet er wel respect behouden blijven voor de privacy.

Deze ontwikkelingen zorgen er verder voor
dat de display van een computer niet beperkt blijft tot een smartphonescherm. Er werden andere manieren bedacht die ook nog handiger zijn bij het gebruik ervan, zoals het Google Cardboard en het Android horloge. Op die manier zijn de digitale assistenten steeds in de omgeving en hoeft men niet telken terug te grijpen naar dat ene toestel.


http://www.zdnet.be/nieuws/180284/artificiele-intelligentie-wordt-het-hart-van-google/

De mogelijkheden van onze technologie lijken wel eindeloos. Toch blijkt er een zeer specifiek vakgebied waarin we steevast achter blijven. Samatha praat zonder problemen met Theodore, als een persoonlijkheid. Om deze conversaties mogelijk te maken is voice recognition echt een sleutelelement en net hiermee hebben wetenschappers het moeilijk. Wanneer men zowel de systemen van Google, Microsoft en IBM combineren is er nog steeds een foutenmarge van 8%. Wanneer mensen een telefoongesprek transcriberen ligt deze marge rond 4%.

Voor een nieuwe generatie van operating systems is spraakherkenning een sleutelelement. Het lijkt wel een bottleneck die we moeten doorbreken om dan verder te gaan in de ontwikkeling. Siri en Cortana doen al zeer goede pogingen en worden steeds geavanceerder. Maar zolang er problemen zijn bij de onderliggende technologie zal dit niet volledig doordringen in ons dagelijks leven.

Naast de technologische drempel is er natuurlijk ook een sociale drempel. In de samenleving van Theodore is het taboe om in een relatie te zijn met een OS. Bij ons is luidop praten tegen je smartphone in het openbaar al ongemakkelijk. De technologie is dus niet het enige waar voice recognition mee moet leren omgaan.

Bron: http://www.wired.com/2016/04/long-form-voice-transcription/
Mensen denken vaak dat smartphones veel veranderd zijn in de laatste jaren. Ja ze zijn sneller, hebben een hogere resolutie en nemen betere foto's, maar de technologie zelf is ongeveer hetzelfde gebleven. Maar daar kan verandering in komen! Onderzoekers uit Australië kwamen op een idee, namelijk 'Holoflex'. Dit is een holografische, flexibele smartphone met OLED display. OLED staat voor 'Organic Light-Emitting Diode'. Het is een display technologie van carbon molecules die licht geven als ze opgeladen worden met elektriciteit.

Maar wat betekent dat nu concreet? Wel, dit wil zeggen dat er hologrammen kunnen bestaan zonder het dragen van 3D brillen of welke devices dan ook en dat het overal kan gebruikt worden. De smartphone werkt als volgt: hij is bedekt met meer dan 16.000 'fisheye lenses'. Dit zijn lenzen die een heel ander beeld geven dan een gewone lens. Ze tonen namelijk een grotere hoek. Alsof je de reflectie ziet in een kerstbal. Zo krijgt men de indruk dat het beeld een hologram is. Het zou uiteindelijk gebruikt kunnen worden voor het spelen van 3D games. Deze technologie zal zeker niet meer in deze eeuw plaatsvinden, maar is veelbelovend.



In de film 'Her' zie je dat Theodore een 3D game speelt dat een hologram is. Het enige verschil hier is dat wat hij speelt, nu kan gespeeld worden op een klein smartphone scherm. Zo zien we weer dat de mens steeds individueler wordt, want in plaats van het 3D spel in de zetel te spelen met anderen zal men het dan alleen spelen op hun smartphone. Er vindt duidelijk een verschuiving plaats en de vraag is hoelang dit alles zal duren.

Volgens het model van Don Ihde is er bij deze technologie sprake van een alteriteitsrelatie. Het individu verhoudt zich tot de technologie.


Bron 1:  Gershgorn, D. (2016, 6 mei). This flexible, holographic smartphone is the future [webpagina]. Geraadpleegd op 11 mei, 2016 via http://www.popsci.com/this-flexible-holographic-smartphone-is-future

Bron 2: Murph, D. (2009, 26 maart). The thinnest, most colorful TV yet [webpagina]. Geraadpleegd op 11 mei, 2016 via http://www.popsci.com/entertainment-amp-gaming/article/2009-03/thinnest-most-colorful-tv-yet

Bron 3: Human media lab. (2016, 4 mei). HoloFlex: Holographic, flexible smartphone projects princess Leia into the palm of your hand [video]. Geraadpleegd op 11 mei, 2016 via http://www.popsci.com/entertainment-amp-gaming/article/2009-03/thinnest-most-colorful-tv-yet












Maandag 9 mei werd door de makers van Siri de nieuwe slimme assistent Viv gelanceerd. Nadat de makers van Siri deze dienst overlieten aan Apple besloten ze om een in het geheim verder te werken aan het project om een nog beter functionerende en soortgelijke dienst te ontwikkelen. 

Terwijl Siri enkel verkrijgbaar is door een Apple product te kopen, zou Viv beschikbaar moeten zijn voor iedereen. Het nadeel echter is dat Viv in de vorm van een app ontwikkeld werd, dus moet men om er gebruik van te kunnen maken eerst naar de app store gaan en de applicatie downloaden.

De applicatie gaat als volgt in zijn werk; door middel van het spraakvermogen kan men bij bedrijven dingen regelen en bestellen. Viv is dus een manier voor bedrijven om hun producten via een intelligente interface te distribueren. Het grote verschil met voorganger Siri is dat men zich tijdens het spreken niet moet richten tot een bepaalde dienst. Via één ingang kan Viv zich dus richten naar alle platformen. 

Wanneer een bedrijf aan een van zijn diensten of producten een sprekende component toe wil voegen kan dit worden aangesloten op het netwerk. Hierdoor kan de applicatie samenwerken met alle anderen. Het programma schrijft zichzelf terwijl andere persoonlijke assistenten door mensen ontwikkeld werden. De antwoorden die Viv geeft zijn niet op voorhand geprogrammeerd, het leert alles zichzelf aan.

Viv wordt naarmate je het programma gebruikt wordt het ook persoonlijker aangezien het je voorkeuren blijft onthouden. Bovendien kan het ook rekening houden met verschillende nuances. 
De bedoeling van de ontwikkelaars is om binnenkort met Viv overal aanwezig te zijn en vele verschillende applicaties te kunnen linken aan het programma. 


http://numrush.nl/2016/05/05/viv-siri-chatbot-virtuele-assistent-chatbot/
https://www.theguardian.com/technology/2016/jan/31/viv-artificial-intelligence-wants-to-run-your-life-siri-personal-assistants
http://viv.ai/
http://numrush.nl/2016/05/09/makers-siri-tonen-nieuwe-spraakassistent-viv-aan-grote-publiek/

Het idee voor de doppio is ontstaan wanneer bleek dat de smartwatch maar niet tot het grote publiek kon doordringen. Volgens de ontwikkelaars van de doppio is dit omdat het scherm van de smartwatch te beperkt is en zo verschillende mogelijkheden en gebruikstoepassingen worden verhinderd. Uiteraard is het niet mogelijk om het scherm simpelweg te vergroten want dan zou het concept van een wearable helemaal verdwijnen. En zo ontstond de doppio. Het biedt de dragers niet één, maar twee schermen aan. De schermen kunnen steeds anders geconfigureerd worden. Zo kun je de schermen ook laten draaien, zodat er meerdere toepassingen mogelijk zijn, zonder dat de wearable zijn compactheid verliest. 

Wanneer ik dit apparaatje op verschillende techwebsites te voorschijn zag komen, deed het me erg denken aan de soort smartphone van Theodore in de film 'Her'.


Net als de doppio heeft de smartphone uit 'Her' 2 schermen die je kan openklappen, maar ook omslaan. Zo wordt het een soort boekje waarop het besturingssysteem afbeeldingen, teksten... kan tonen. 
Ik hoop dat als de doppio verder ontwikkeld wordt, er ook voldoende aandacht zal worden besteed aan het design ervan. Hier kunnen de ontwikkelaars zich ook laten inspireren door 'Her': de smartphone heeft iets weg van een retro sigarettendoosje en geeft zo een zeer klassieke uitstraling aan een zeer modern toestel. Iets dat volgens mij sterk ontbreekt bij de huidige smartwatches en waar doppio goed op zou kunnen inspelen. 

Waar de doppio wel nog verschilt met de smartphone uit 'Her' is de manier van besturen. De doppio moet je nog steeds aanraken om de besturen. bv swipen, tikken... Theodore's smartphone daarentegen wordt volledig bestuurd met spraak dmv het besturingssysteem Samantha. Hierdoor wordt het beschreven probleem van een onhandig klein scherm eigenlijk ook meteen opgelost.

Wanneer we deze nieuwe technologie proberen te plaatsen in het model van Don Ihde, komen we bij de inlijvingsrelatie terecht. Net zoals de smartwatch vandaag ook al een verlengstuk van de mens is, kan de doppio dit ook worden als hij verder ontwikkeld wordt. 

Bronnen:
De Looper, C. (2016, 6 mei) Forget one screen — two screens could be the future of the smartwatch [Webartikel]Geraadpleegd op 10 mei, 2016 via http://www.digitaltrends.com/wearables/doppio-dual-screen-smartwatch/

Miller, P. (2016, 6 mei) Smartwatch concept puts two screens on your wrist [Webartikel]Geraadpleegd op 10 mei, 2016 via http://www.theverge.com/circuitbreaker/2016/5/6/11612110/smartwatch-concept-puts-two-screens-on-your-wrist

Google's artificiële intelligentie project 'DeepMind' bouwt software om miljoenen data van patiënten in ziekenhuizen te screenen op vroege tekenen van nierproblemen. Maar dit project deed vragen rijzen over de ethiek van artificiële intelligentie. Het is namelijk zo dat computerprogramma's de dag van vandaag dingen kunnen doen die tot vandaag enkel de mens kon, maar zelfs de slimste computer kan geen ethische keuzes maken omdat het zich niet bewust is van zijn eigen bestaan.

De ethische vragen hebben voor een deel te maken met politiek en een deel met privacy. Zo kan deze grote hoeveelheid data van patiënten medisch relevant zijn, maar het kan ook schade toebrengen als het verkeerd gebruikt wordt.
Wat de mensen vooral bang maakt is het idee dat we 'machines' aan het maken zijn die denken voor zichzelf en dan ook geheimen voor ons zouden hebben in hun eigen voordeel. Deze vragen gaan terug tot in het begin van AI research.

Zo heeft Weizenbaum in 1960 'chatbot Eliza' gecreëerd. Deze AI kon antwoorden op vooraf geprogrammeerde vragen. Eliza's laatste opvolger, 'the Worthy Stupid Robot Monk', zit in een boeddhistische tempel waar hij levensvragen probeert te beantwoorden door de vraag in te typen op een touchpad op zijn borst zoals, 'Wat is liefde?'. Omdat hij niet volledig voorspelbaar is, wordt dit gezien als een primitieve vorm van AI.

Hier zijn vragen bij te stellen. We behandelen deze computers als intelligent ook al weten we dat ze dat niet zijn. Maar we slagen er soms ook niet in om intelligentie te herkennen wanneer het wel bestaat. Een intelligent brein bestaat uit biljoenen neuronen die niet op zichzelf intelligent zijn. Delen ervan zijn menselijk. Delen ervan zullen altijd computersystemen blijven.

In de film Her vind ik dat ze geen vragen stellen bij AI Samantha. Ze laten uitschijnen dat ze wel degelijk ethische keuzes kan maken terwijl ik niet geloof dat dit ooit zal gebeuren. Computers blijven computers, hoe menselijk ook je ze laat lijken.











Bron 1: The Guardian. (2016, 8 mei). The Guardian view on artificial intelligence: look out, it's ahead of you. The Guardian. Geraadpleegd op 9 mei, 2016 viahttp://www.theguardian.com/commentisfree/2016/may/08/the-guardian-view-on-artificial-intelligence-look-out-its-ahead-of-you


Bron 2: Poynter R. (2016, 16 maart). AI will change your insight job more than you think [afbeelding]. Geraadpleegd op 9 mei, 2016 via http://www.greenbookblog.org/2016/03/16/ai-will-change-your-insight-job-more-than-you-think/

Binnenkort zullen blinden foto's kunnen 'zien' op Facebook door middel van artificiële intelligentie.
Voor mensen met een visuele beperking is het moeilijk om verhalen op Facebook te volgen aangezien ze vaak draaien om beelden. Hiermee wil Facebook zijn medium nog toegankelijker maken dan het nu al is.

Nu komt het bedrijf ,dat voor ieder zo belangrijk is geworden, met een nieuwe functie die het leven een stuk gemakkelijker zal maken voor blinden, nl. het gebruik van artificiële intelligentie. Dit zal ervoor zorgen dat foto's op Facebook automatisch getagd worden en met behulp van bepaalde software zullen deze tags worden voorgelezen, waardoor blinden de beelden voor het eerst kunnen 'zien'.

Deze functie is nog in een vroeg stadium omdat de artificiële intelligentie nog niet in staat is alle beelden juist te benoemen. Hiervoor zullen we nog wat geduld moeten hebben. Maar Facebook is druk bezig om dit op punt te stellen. Bovendien werken ze tegelijkertijd aan een andere functie die objecten zou kunnen herkennen in video's. Ook zullen blinden in de toekomst vragen kunnen stellen over foto's en zal de artificiële intelligentie hierop kunnen antwoorden.

In de film 'Her' spreken ze eigenlijk over de zelfde vorm van artificiële intelligentie maar dan eerder omgekeerd. In de film wil het hoofdpersonage, Theodore, aan zijn computer (AI) de wereld laten zien door zijn ogen terwijl Facebook eigenlijk het omgekeerde probeert te doen, namelijk dat de artificiële intelligentie de wereld aan de mens laat zien.

Als we kijken naar het model van Don Ihde denk ik dat er bij deze technologie sprake is van een hermeneutische relatie. Het is namelijk zo dat het individu zich verhoudt tot de wereld via de artificiële intelligentie van Facebook en dat de mensen deze representatie van de wereld moeten interpreteren.






Bron: Vervoort, D. (2016, 5 april). Blinden kunnen Facebook-foto's 'zien' dankzij artificiële intelligentie [webpagina]. Geraadpleegd op 3 mei, 2016 via http://www.zdnet.be/nieuws/179047/blinden-kunnen-facebook-fotos-zien-dankzij-artificiele-intelligentie/

Bron: Facebook. (2015, 11 december). Facebook's Artificial Intelligence Research [webpagina]. Geraadpleegd op 3 mei, 2016 via https://www.youtube.com/watch?v=-CRJLam3BNc
VentureBeat, een Amerikaanse technologie blog lekte enkele foto's van Samsung. Op de foto zie je een doosje, dat als oplader functioneert met twee siliconen oortjes. De blog claimt dat dit de volgende generatie wearable is waar Samsung aan werkt. Dit gadget zou door het leven gaan als de Gear IconX. Volgens het lek blijft de functionaliteit beperkt tot fitness tracking en ingebouwde muziekspeler. Het verschil met andere draadloze oortjes is dat ze geen bluetooth connectie moeten maken met een smartphone of andere muziekdrager. De oortjes zouden zelf een flash geheugen bezitten waar muziek en health tracking gegevens zouden in opgeslagen worden. Meer details en verdere specificaties zijn er nog niet aangezien Samsung de oortjes nog niet zelf heeft aangekondigd. Deze technologie zit dus nog in zijn ontwikkelingsfase.



In de film Her zit de persoonlijke assistent in een klein oortje verwerkt dat geheel autonoom werk. Als Samsung wel degelijk werkt aan oortjes die autonoom kunnen werken dan is de stap naar 'Smart Ears' alweer een stuk kleiner. Volgens mij zit de grote uitdaging in de batterij. Door de beperkte omvang van een oortje is er niet veel plaats om een batterij te plaatsen en zal zo een apparaat snel in de stekker moeten. Een persoonlijke assistent in ons oor zal dus nog niet voor snel zijn.

Volgens het model van Don Ihde zou ik hier spreken van een inlijvingsrelatie. Indien het oortje verder wordt ontwikkeld, wordt dit onderdeel van jezelf, net zoals een bril op je neus staat en je na verloop niet meer bewust bent van de aanwezigheid ervan.

Bron: First look: Samsung Gear Fit 2 and Gear IconX revealed door Evan Blass (gepubliceerd 26/04/16 via venturebeat.com)