Zora, de robot die verhaaltjes voorleest

In de Brusselse bibliotheek Muntpunt krijgt het personeel de hulp van de humanoïde robot Zora. Dit is de eerste Europese bibliotheek die  hulp krijgt van een robot. Zora, een robot die voordien vooral in de zorgsector werd ingezet, bevindt zich momenteel in een testfase. Zora begeleid mee klasbezoeken, leest boeken voor en kan in 19 talen simpele vragen beantwoorden aan de balie.

Zora bezit slechts een lichte vorm van artificiële intelligentie. Ze kan helemaal niet zo autonoom werken. Vooraf moet alles mooi geprogrammeerd worden. Daarom koos Muntpunt ook voor een publieke testfase, op deze manier kunnen ze de software optimaliseren. Zora dient niet om het personeel te vervangen maar eerder als een publiekstrekker.

Het grote verschil tussen Samantha en Zora is dat Zora ook een fysieke mensachtige verschijning heeft. Ook het niveau van artificiële intelligentie van Samantha is veel hoger. Voorts praat Zora erg houterig in tegenstelling met Samantha. In het model van Don Ihde is de relatie tussen Zora en de mens een alteriteitrelatie. Er is een duidelijke interactie met de mens en de robot krijgt antropomorfe kenmerken toegeschreven.

Persoonlijk vind ik het een leuke publiekstrekker. Het is eens iets anders om naar een voorleesuurtje te komen met je kinderen als er een robot spreekt en allerlei leuke trucjes uithaalt. Als het nieuwe ervan af is, denk ik niet dat ze nog succesvol zal blijven, ook heb ik het gevoel dat de technologie achter Zora snel gaat verouderen. Verder zie ik me niet direct een serieuze vraag stellen aan de Robot. Als ik echt opzoek ben naar een antwoord zou ik de echte bibliotheekmedewerkers verkiezen boven Zora.



Bron: Muntpunt heeft er een robotje bij (brusselnieuws.be - 8/03/16)

2 opmerkingen:

  1. Ik vind het persoonlijk moeilijk om de link te leggen tussen Zora en Samantha. Ze hebben een compleet ander doel. Zora is een zorgrobot terwijl Samantha een operating system is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat Wies de link legt met de film op het gebied van de personificatie van robots en AI.

      Verwijderen