Facebook Messenger lanceert chatbots

Facebook introduceerde op zijn F8-conferentie van jongstleden, zoals verwacht chatbots voor Messenger. Andere berichten-apps zoals Kik en Telegram hebben al langer deze functie.  Deze chatbots zijn vooral gericht op bedrijven en mediaorganisaties. Als het van Mark Zuckerberg afhangt nemen we binnenkort afscheid van de telefooncentrales en kunnen we met al onze vragen en bestellingen terecht bij een chatbot. Onderstaand filmpje illustreert hoe je via de chatbot-verkoper van facebook een paar sneakers te bestelt.
Door middel van artificiële intelligentie hoopt Facebook de gebruikers een natuurlijke gesprekservaring te geven. Naarmate de bots meer gebruikt worden zouden ze ook beter en natuurlijker worden. Hoe meer je met een bot praat, hoe meer deze rekening gaat houden met de voorkeur van de gebruiker. Momenteel is het ontwikkelingsplatform gelanceerd en zijn ontwikkelaars druk bezig om hun eigen chatbot te maken. Hier en daar zijn er al bedrijven die hun eigen chatbot in dienst hebben. Volgens Nick Statt van The Verge is het voorlopig nog geen hoogvlieger. De bots doen er veel te lang over om een antwoord te geven. De klassieke manier van informatie opvragen via een zoekopdracht verloopt vaak veel sneller.

In de film Her is de artificiële intelligentie veel hoger wat zorgt voor slimmere en snellere respons. Ook heeft de robot een persoonlijkheid en wordt deze via spraak bestuurd. Het voordeel van een spraakgestuurde persoonlijke assistent is dat deze zonder gebruik van de handen kan worden benaderd. Het nadeel is dat de feedback van de assistent enkel auditief is. Ik zie vooral potentieel bij helpdesks voor deze chatbots. Vaak zijn problemen waarvoor klanten naar een helpdesk bellen eenvoudig op te lossen. Door een chatgesprek te voeren met een helpdesk hoef je niet aan een wachtmuziekje te hangen en kan je rustig de tips van de helpdesk herlezen. De chatbot kan dan dienen om de eenvoudige en meest voorkomende problemen op te lossen of ervoor te zorgen dat je bij de meest gespecialiseerde helpdeskmedewerkers terecht komt. 

Volgens het model van Don Ihde zou ik hier eerder spreken van een alteriteitrelatie. De technologie neemt de gedaante in van een persoon. Wanneer de chatbots op punt staan, zal je je niet meer bewust zijn van de technologie maar zal je deze meer aanzien als een persoon. 

2 opmerkingen:

  1. Moet je een bepaalde formulering gebruiken van je vraag opdat de chatbot het begrijpt, of kan je in principe tegen de bot praten alsof het een gewone persoon is? M.a.w. kan je in je vraag afkortingen gebruiken, een langere tekst sturen met het probleem,...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In het filmpje is het eigenlijk een vermomt keuze menu. Momenteel stimuleert Facebook zo veel mogelijk ontwikkelaars om hun eigen chatbot te lanceren op hun platform. Ik vermoed dat de chatbot in de toekomst wel wat slimmer zal worden en net als Siri meer natuurlijke zinnen zal kunnen verstaan. Wie weet kunnen we in de verre toekomst net als Samantha een echt gesprek met een chatbot aanknopen.

      Verwijderen