In de film Her neemt technologie een erg groot aandeel in het dagelijkse leven. Steeds meer taken in de maatschappij worden er uitgevoerd door algoritmes en robots. Deze innovatie van Samsung toont dat er weer een menselijke taak door software kan worden uitgevoerd. Momenteel moet deze software nog worden aangestuurd door de mens.
Volgens het model van Don Ihde is dit een hermeneutische relatie. De technologie is een tool om de wereld beter te begrijpen en dient geïnterpreteerd te worden.
Persoonlijk zou ik het moeilijk hebben om mijn medisch lot volledig in handen te geven van een computer. Ik zou het niet makkelijk hebben met het aannemen van een diagnose gesteld door technologie en vertrouw meer een dokter hierin.
Bron: Samsung ontwikkelt medische apparatuur die zelf diagnoses stelt door Sebatien Marien (zdnet.be - gepubliceerd op 22/04/2016)
Ik geloof ook niet dat een technologie de taak van een arts volledig kan overnemen en zou er dan inderdaad ook geen vertrouwen in hebben. De vraag is natuurlijk: zullen we eraan kunnen ontsnappen als het in alle ziekenhuizen gebruikt zal worden? Voor ons zullen ze waarschijnlijk geen uitzondering maken.
BeantwoordenVerwijderenIk denk wel nog dat we kunnen ontsnappen hoor ;) Ik zou het helemaal niet erg vinden moest men dokter geholpen worden door een slimme technologie, zolang men dokter er maar bij staat ;)
VerwijderenIk denk dat robots betrouwbaarder zijn dan dokters bij het herkennen van tumoren. Je kan niet verwachten dat een dokter elke variant kent of dat hij/zij er al ervaring mee heeft gehad. Een robot daarentegen kan dit wel makkelijk opslaan.
VerwijderenMaar wat als de dokter er zelfs niet meer bij staat? En er zijn ook geen dokters meer ter beschikking, enkel de technologie? Dan kunnen we daar toch niet aan ontsnappen? Hypothetisch hé!
BeantwoordenVerwijderen