Werkgelegenheid voor robots


Het is een steeds vaker voorkomend fenomeen. Robots die jobs inpikken in bepaalde sectoren. In de film “Her” van Spike Jonze heeft operating systeem Samantha de job van een assistent ingepikt. Als eerder vermeld komt dit steeds vaker voor. Dit fenomeen is al langer het geval in de fabriekssector. Dit heet automatisering. Denk maar aan de lopende band. Nu is dit ook steeds meer het geval in andere sectoren. Zo staat de technologie van vandaag de dag al zo ver dat robots zelfs stoelen kunnen aanschuiven en wijn kunnen inschenken. Hampshire-hotel heeft sinds april dit jaar echte robots in dienst genomen. Het robotje van amper 57 centimeter kan alles wat de hotel directeur hem aanleert aldus hoteldirecteur Etienne Verkerk. Hij kan gebruikt worden bij het antwoorden op vragen van de hotelgasten aangezien het robotje zo gemaakt is dat het kan reageren op spraakcommando’s. Verder kan het ook ingezet worden in de zakelijke wereld. Het kan vergaderingen begeleiden en presentaties geven.
Bron: http://www.missethoreca.nl/restaurant/artikel/2016/5/is-uw-gast-klaar-voor-de-robot-101235772

2 opmerkingen:

  1. Is er niet eerder sprake van een verschuiving van jobs? Zou het totale aantal jobs niet gelijk blijven op het einde van de rit?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het klopt inderdaad dat er een aantal jobs zullen verdwijnen. Hier moeten we vooral denken aan jobs waarbij veel berekeningen gemaakt moeten worden. Toch worden er door het gebruik van robots ook een heleboel nieuwe jobs gecreëerd. Dit zijn vaker jobs die betrekking hebben op het ontwikkelen en onderhouden van robots (mechaniekers). Een aantal jobs kunnen ook niet door robot's overgenomen worden, en zijn dus veilig. Bijvoorbeeld kunstenaar, sportman, journalist, advocaat, tandarts, diëtist, leerkracht, politie,... Er is dus volgens mij nog geen reden tot paniek.

      Verwijderen