Deep learning in stroomversnelling

De afgelopen jaren is er steeds meer geïnvesteerd in de ontwikkeling van deep learning door IT-bedrijven als Facebook, Google, Amazon... Hierdoor trachten ze steeds dichter te komen bij het bereiken van artificiële intelligentie zoals die bijvoorbeeld werd getoond in de film 'Her'.
Deep learning speelt hierbij een cruciale rol aangezien deze technologie er voor zorgt dat bv. het besturingssysteem autonoom kan nadenken en leren. 

Een eenvoudig voorbeeld om dit uit te leggen is een schaakrobot:
Een gewone schaakrobot die gebruik maakt van usual machine learning heeft op voorhand verschillende strategieën geprogrammeerd gekregen en berekend aan de hand van de tactiek van de tegenspeler welke strategie het meeste kans heeft op succes. Hierbij wordt dus eigenlijk nog steeds gebruik gemaakt van 'het menselijk brein' om de robot juist te laten handelen.
Een schaakrobot die gebruik maakt van deep learning daarentegen analyseert ook de zet van de tegenspeler en kan daarna zelf autonoom berekenen welke zet hem het meeste kans geeft op succes. Dit is mogelijk doordat deep learning een soort virtueel brein ontwikkeld waardoor de robot zelf kan 'nadenken' en leren uit eigen ervaringen. 

De reden waarom bv. Google erg geïnteresseerd is in deze technologie en ook actief meewerkt aan de ontwikkeling ervan is omdat er ook oneindig veel commerciële toepassingen zijn. Zo denken we aan Google Photo Search, spraakherkenning, zelfrijdende auto's....

Het verschil met de artificiële intelligentie uit 'Her' is dat Samantha in staat was ook 'niet' rationeel te denken. Zo kon ze bijvoorbeeld sarcastische opmerkingen maken, gevoelens begrijpen en beschrijven en werd ze zo echt ervaren als een persoon met een eigen denkend vermogen. Hier staan we echter vandaag nog ver van, Al beweren verschillende wetenschappers dat het niet zo lang meer zal duren voordat artificiële intelligentie zo ver gevorderd zal zijn dat het het menselijk brein kan overtreffen. Zullen we dan ooit ook echt in een samenleving terechtkomen zoals die uit de film 'Her'? 


Bronnen:

Aradhya, P. (2016, 15 april) Artificial Intelligence, Deep Learning, Can It Take Over?[Webartikel]. Geraadpleegd op 20 april, 2016 via http://www.huffingtonpost.com/pradeep-aradhya/artificial-intelligence-d_b_9698204.html

EOSWetenschap (2015, 23 december) Zelflerende computers [Webartikel]. Geraadpleegd op 20 april, 2016 via  http://www.eoswetenschap.eu/artikel/zelflerende-computers

2 opmerkingen:

  1. Ik denk dat de functionaliteit van Samantha een realiteit kan worden op technisch vlak. Spraakherkenning wordt steeds preciezer en computer stemmen steeds realistischer. Siri maakt soms ook al eens een sarcastische opmerking of mopje maar heeft nog niet een echte persoonlijkheid. Binnen 10 jaar aan ontwikkeling van slimme mensen zullen er dus zeker en vast nog meer sterke gelijkenissen zijn met Samantha.
    Of mensen ook bereid zijn om een hele dag te praten met een virtuele computer, in plaats van in stilte achter hun computer te scrollen en te tokkelen is een andere zaak. Naast Samantha luistert je omgeving dan ook mee.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je moet nog altijd wel het onderscheid maken tussen geprogrammeerd sarcasme en spontane interactie. Ik zie zeker een toekomst wanneer de sociale netwerken zich hierop toeleggen. Er is een gigantische hoeveelheid informatie beschikbaar.

      Verwijderen